Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане  на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане  на незаконно
Коментари Харесай

Комисията на Цацаров установи престъпление на бивш зам.-министър на здравеопазването

Комисията за противопоставяне на корупцията и за отнемане  на нелегално добито имущество, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, разгласи, че разполага с данни за длъжностно закононарушение, осъществено от някогашен заместник-министър на опазването на здравето.

Става въпрос за Жени Начева, която на 10 ноември 2017 г.  е назначена за зам-министър на опазването на здравето от тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Както е известно документи по случая бяха предадени преди седмица на КПКОНПИ.

Проверката бе назначена след постъпил сигнал от някогашен шеф на държавното сдружение за произвеждане на ваксини „ Бул Био – НЦЗПБ “ за оказано му нелегално въздействие и директен напън за сключване на неблагоприятен контракт с задгранична адвокатска адвокатска фирма. Принципал на сдружението е Министерството на здравеопазването.

В хода на инспекцията е открито, че на 25.04.2018 година е признато решение на държавното управление за преустановяване на дълготраен контракт за посланичество и продажба на ваксини сред българското дружество и канадското сдружение „ Интервакс “. Последвала е процедура за асортимент от страна на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, вследствие на която е подписан контракт за правно обслужване с наше адвокатско сдружение, на което е било предоставено преустановяване на контракта с „ Интервакс “.

То е трябвало да реализира и процесуално посланичество при възниквнали арбитражни разногласия у нас и в чужбина. Въпреки това, съгласно изказванията на някогашния шеф, от тогавашния заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с непозната правна компания. Имало е и прибавен план на контракт с нея със същия предмет. Според изказванията на шефа, този контракт е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро.

Ръководството на Министерство на здравеопазването е било осведомено за към този момент подписания контракт с българското адвокатско сдружение за 48 000 лв., само че все пак съгласно шефа на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван напън от заместник-министър Жени Начева да подпише контракта с непознатата адвокатска фирма, което той най-после направил точно вследствие на този напън.

При инспекцията на КПКОНПИ не е открит оригинал на контракта или публично регистриран негов образец. Нито „ Бул био “, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е открито, че към непознатата правна компания са осъществявани заплащания на съображение контракт за правно обслужване, открити са и фактури за това. Те са на стойности 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

Министър Кацаров е удостоверил, че контракт с непознатата правна адвокатска фирма не е разполагаем и в министерството.

Комисията е изпратила всички материали по инспекцията на прокуратурата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР